min Idé

  KNIVAR   SKINN   LÅNGSÅSEN   MIN-IDE   DANTE   MINDFULNESS   GALGBERGET   PINGVINERNA

                                                           VÄSTERBYN-DANIELSHAGE

 

 

  FUTURUM-TRÄDGÅRDEN

Detta är en bra bild,en symbol för vänskap och att olika raser kan umgås och t.o.m tycka om varandra. Varför skall det vara annorlunda för oss människor?

Jag trodde vi var överlägsna djuren,att vår hjärnkapacitet var snäppet högre. Nu finns det naturligtvis andra exempel hos djuren, där den ena överlever på den andres bekostnad,men ändå bilden är inte manipulerad.


Men nu lämnar jag Paris och tänkte beskriva ngt. helt annat.

Jag läste i en Dalatidning om att det finns tallar runt om i vårt land som man kallar Tandvärkstallar. Omedelbar smärtlindring kan uppnås om man slår in en spik i en sådan tall.

Jag hämtar text från Naturskydds-

föreningens årsskrift från 1916:

"Jättefur med härlig vidhvälfd krona, buren af en stam som i brösthöjd har en omkrets af 3,35 meter och som 2,5 meter från marken delar sig i flera muskulösa manstjocka grenar.I stammens bark synas ännu omkring 20 ringar och igengrodda hål efter sjukdomspluggar, som där inslagits. Och att tallen står kvar, lär främst bero på att ingen vågat hugga den-af fruktan att få alla de sjukdomar,som med pluggarna ympats in på stammen."


Den metod som användes för att nå   trädets läkande krafter var att vidröra den ömmande kroppsdelen med en spik eller trästicka,vilken sedan slogs in i det magiska trädet


Den här sida skall handla lite om nästan vad som helst. När jag börjar på denna så har vi kommit fram till den 15 nov. 2015 och jag sitter här och försöker ta in vad som har hänt i Paris i fredags natt. Det är så sorgligt att ta till sig så att jag önskar att det var en dröm. Men tyvär så är det verkligheten och jag försöker att sätta mig in i vad som händer. Vi hör alla samman och det känns som ett brutalt slag mot mänskligheten,mot den goda sidan.

Själv förstår jag inte riktigt hur vi skall bekämpa denna ondska. Första tanken och som är mer av en försvarstanke är att möta våld med våld. Jag vet inte om detta är en framkommlig väg. Jag är tveksam.

Vi skall naturligtvis skydda och försvara oss. Vi skall inte, trots rädslan gå undan och gömma oss.

Tänkte att jag skulle komma in på yoga och meditation,kanske också qigong. Hade tänkt mig att det skulle bli lite av en hälsosida,eller skall jag kanske säga en upptäckarsida. Försöka att förmedla vad jag går igenom.Men jag kommer också att hämta mycket matrial utifrån.

I dessa tider av stress och oro kan det vara värt att både tänka och göra saker på annorlunda sätt. Kanske är det rättare att säga att göra det du själv alltid har längtat till.Hämta kunskapen från ditt eget inre. Lita på dig själv. Lyssna visserligen på andra människor. Men ta dina egna beslut.


Har inte riktigt koll på vad jag vill med denna sida. Jag kanske skulle kalla den mina ideer istället för min ide.

Men jag vill dela med mig av olika saker jag hittar. Mest skall det handla om positiva inställningar. Som tex varför man skall äta gurkmeja. Jag återkommer till detta senare.


GURKMEJA EN HÄLSOBOMB

Gurkmeja används för att främja matsmältning, förbättra hjärnans funktion samt för huden.

Men viktigast av allt, och kanske anledningen till att örten har fått så stor uppmärksamhet är dess antiinflammatoriska egenskaper.

Den har nyttjats i hundratals år, dels som färggivare i indiska, persiska och thailändska kök och som ört för att bota och förebygga sjukdomar.


Gurkmeja ekologiskt pulver, bra som naturlig antibiotika, samtidigt som den stärker matsmältningen och anses blodrenande.


- See more at: http://bravara.se/shop/product/gurkmeja?tm=kosttillskott#sthash.ObuqAsqR.dpufHär kommer en berättelse om att odla en ny vana. Det handlar om det kinesiska bambuträdet.


Detta träd är olikt alla andra bambu-

sorter. Det växer inte på ett långt tag. Åtminstone ser man inget på utsidan.

Du sätter fröet vattnar,ger näring.Men ingenting syns komma upp.

År två ingenting, år 5 ingenting.Men mot slutet av år 5 kan man skönja en liten planta.

Den här artikeln handlar om tålamod,att orka vänta på att rötterna verkligen skall fästa.

Man jämför också här med att lära sig ett instrument,eller att meditera. I dagens samhälle antagligen svårare än någonsin. Du orkar inte vänta. Allt skall ske instant. Nu

Kan inte låta bli att komma in på Lars Lerin.Denna underfundiga konstnär från värmland. Jag har blivit helt fascinerad av hans bilder.Följer även hans TV-serie, där han träffar personer han gillar. Hitills har han träffat Annefrid Lyngstad och Michael Persbrandt.

Varför jag tar upp Lars Lerin är också för att jag själv vill försöka hitta tillbaka till mitt eget måleri och då framförallt med  vattenfärger.

Framförallt gillar jag denna oexakthet om man kan säga så.Färgerna får rinna och hitta sin egen väg på pappret. Det finns en otydlighet som du själv får fylla i. Du får rinna med färgen och skapa dina bilder.


Har suttit på biblioteket och läst lite i hans bok "naturlära" och vill gärna citera ett avsnitt

om en modersmålslektion.

"Vi hade fått i uppgift att skriva varsin dikt på modersmålslektionen.Jag kan än idag förundras över min reaktion,att jag inte kände mig nedslagen och bedrövad över det opedagogiska bemötandet.Men den dominerande känslan var förvåning,över lärarens fantasi-löshet och bristande inlevelseförmåga.Jag tyckte just då bara synd om läraren,inte om mig själv.

På ngt. paradoxalt sätt gjorde detta att min självkänsla växte.Jag hade skrivit ´nakna träd´. Det gick visst att skriva så,oavsett vad läraren tyckte eller sade"

                                                

                                                                    Lars Lerin.

Tänkte förespråka om en text som handlar om "Autencitetskulturen" och som kan härledas från  filosofen Charles Taylor;


Detta tankesätt bygger på den romantiska idén att var och en av oss har en gyllene figur inom sig.Det finns ett medfött gott som jag kan lita på,konsultera och få kontakt med. Ens personliga känslor är den bästa guiden för vad som är rätt och fel.

Enligt denna moral är det egna jaget att lita på och skall inte betvivlas . Ens önskningar är som inre orakel för vad som är rätt och sant. Man vet att man gör det rätta när man mår bra invändigt.

De giltiga reglerna i livet är de man själv sätter upp och godtar och som känns rätt."Vår moraliska frälsning", skriver Taylor när han beskriver denna kultur,"kommer från att åter-skapa en äkta moralisk kontakt med oss själva". Det är viktigt att hålla fast vid den inre rösten och inte anpassa sig till en korrumperad värld. Som Taylor uttrycker det; "Det finns ett visst sätt att vara som är mitt sätt. Jag är kallad att leva mitt liv på det här sättet och inte imitera någon annans. Om jag inte gjorde det skulle jag missa poängen med mitt liv. Jag skulle missa vad det betyder att vara människa för mig."


Från en äldre tradition att bekämpa det egna jaget går vi mot självbefrielse och självför-verkligande. Moraliska auktoritet existerar inte längre som något externt objektivt gott, utan den finns i varje persons unika ursprungliga jag. Större vikt läggs vid personliga känslor som en vägledning till vad som är rätt och fel. Jag vet att jag gör rätt eftersom jag känner mig harmonisk inombords.

Något går fel å andra sidan, när jag känner att min automoni är hotad, när jag känner att jag inte är ärlig mot mig själv. Enligt denna moral är synd ingenting som finns i individen;

den finns i samhällets externa strukturer- rasism,ojämlikhet och förtryck

För att förbättra sig själv måste man lära sig att älska sig själv, vara ärlig mot sig själv inte tvivla på sig själv och kämpa mot sig själv.


Halschakrat

Det femte chakrat, också kallat halschakrat, finns i området runt nacken och käkarna. Halschakrat vibrerar på samma frekvens som färgen ljusblå. Detta energicentrum reglerar vår förmåga att kommunicera, vårt personliga uttryckssätt och de intentioner vi har för olika områden i livet.

På ett fysiskt plan påverkar halschakrat munnen, tänderna, halsen, matstrupen, luftstrupen, sköldkörteln, öronen och nacken. När halschakrat är i obalans kommer hälsan att påverkas inom dessa områden.

På ett personligt plan handlar det om att ha en balanserad kommunikation med omvärlden, förmågan att höra och ta in andra människor liksom att kunna uttrycka sin egen personlighet. Om vi uttrycker oss på ett lyhört och balanserat sätt, undviker hårda och dömande ord har vi bra förutsättningar för att skapa harmoniska relationer till andra även då åsikterna ibland kan går isär. Utmaningen handlar om att behålla sin integritet samtidigt som man empatiskt tar till sig vad den andra uttrycker. En person med ett balanserat halschakra bryr sig om hur hans/hennes ord påverkar andra och kommer därför att uttrycka sig respektfullt. En person med ett balanserat halschakra har lätt för att kommunicera sina åsikter och förmår ställa rimliga krav både på sig själv och på andra.

 

Vårt sätt att uttrycka oss visar omvärlden vilka vi är, vad som är viktigt för oss och hur mycket ansvar vi är beredda att ta för våra liv. Människor inom yrkesgrupperna politiker, lärare och artister har oftast ett välutvecklat femte chakra som de kan bruka eller ibland missbruka beroende på vad de vill uppnå. De har ofta en stor påverkan på sina åhörare, elever och fans. De är inte ovanligt att artister och politiker har en stark karisma och drar till sig beundrarskaror som följer dem.

 

På en andlig nivå kan man säga en person med ett välutvecklat och balanserat halschakra förmår tona in sig på sin egen inre röst och kan även aktivera clairaudiensen (klarhörseln) och ta emot meddelanden från guider och änglar. När klarhörseln är fullt utvecklad kan man höra skillnad på sitt eget mentala tjatter och verkliga budskap. Om man vill aktivera de energier som finns i halschakrat till fullo kan man medvetet koppla sina beslut till hjärtat och vad som känns rätt. Konkret betyder det att vi slutar fråga andra människor vad de tycker om det vi gör eller beslutar i olika frågor och vänder oss till vårt ”Högre Jag” i stället.

 

Ett bra sätt att aktivera sin intuition och stärka halschakrat är att vara i tystnad en stund varje dag. Man kan t ex gå ut på en promenad koppla loss hjärnan och bara lyssna, lägga märke till och ta in det som finns runt om. Ett annat sätt att aktivera halschakrat är att ha någon kreativ verksamhet om möjligt varje dag. Man kan måla, sjunga, pyssla om sina krukväxter, baka, inreda, fotografera, sy, snickra och mycket mer. Det behöver inte ta timmar i anspråk även då tiden har en tendens att glida iväg för att det är så roligt. När man kopplar av med en kreativ verksamhet vilar sinnet, hjärtat öppnar sig och energin från hjärtchakrat förflyttar sig uppåt, igenom halschakrat och ut i omvärlden.

 

En person som har obalans i sitt halschakra kan frestas ägna sig åt sladder eller baktala andra vilket är en mycket negativ och i grunden en självdestruktiv handlig. Det man skickar ut kommer tillbaka och förr eller senare blir man tvungen att hantera följderna. Obalans kan också märkas som en oförmåga att säga ifrån när man känner att någon kliver över ens gränser (underutvecklat femte chakra) eller helt motsatt man blir verbalt aggressiv (överdimensionerat femte chakra).

 

När du vill balansera ditt halschakra kan du:

Bestäm dig för att under en hel dag bara tala till andra om positiva saker. Varje gång du talar låt det vara om något positivt eller snällt.

Bestäm dig för att under en hel dag fokusera din uppmärksamhet bort från dig själv och på andra. Ge andra din odelade uppmärksamhet och ditt intresse. I stället för att tala om dig själv ställ frågor och var allmänt uppmuntrande.

Andas innan du talar. En ordentlig in- och utandning centrerar dig och du blir mer balanserad.

Andas lugnt och regelbundet medan du lyssnar på andra.

Öva dig på det du ska säga i förväg.

Bär någonting ljusblått runt halsen t ex en scarf eller slips.

Sjung i duschen

Varje gång du kommer på dig själv med att säga något negativt tänk och/eller säg omedelbart: Cancel, clear delete.

Räkna till tio innan du talar när du är arg.

Räkna till hundra innan du talar om du är mycket, mycket arg.

Var i tystnad i tio minuter.

Be ditt ”Högre Jag” om vägledning

Tala sanning

Gå till en massör och få en ordentlig nackmassage.Detta med chakran, eller om man vill kalla det kroppens energicentrum är intressant och jag vill återkomma till dessa längre fram. Det finns sju chakran som är väsentliga.Men jag tar upp dom en i sänder.

Apropå Lars Lerin kom jag plötsligt på att Lars Lerin har ett nytt program på Tv. Där han umgås och undervisar ungdommar med olika funktionsnedsättningar. Dom målar skapar i lera, dansar och sjunger. Helt fantastiskt vad dessa ungdommar besitter i form av ärlighet, öppenhet,sympati mm. En roligare älskvärdare lärare än Lars kan jag inte tänka på.

När dessutom Lars' man Junior i brasiliansk fjäderskrud och högklackade skor lär ut brasseryttmer och med Erik Saade som åskådare, då är det äkta underhållning.

Eller den lycka som den musikälskande flickan med sina kapsylörhängen när hon fick en G-klav tatuerad på underarmen. Vilken känsla. Stor respekt för Lars Lerin. En vacker dag skall jag nog komma ned till ditt museum.