västerbyn-danielshage

  KNIVAR   SKINN   LÅNGSÅSEN   MIN-IDE   DANTE   MINDFULNESS   GALGBERGET   PINGVINERNA

                                                           VÄSTERBYN-DANIELSHAGE

 

 

  FUTURUM-TRÄDGÅRDEN

Tänkte att denna bild skulle inleda den här sidan, som skall handla om Västerbyn danielshage och i viss mån Stjärnsund.

Bilden visar Daniels Olle Westman i sin älskade omgivning. Varför jag börjar med den bilden beror på att jag har som ambition att med hjälp av intervjuer med olika personer i Västerbyn och Danielshage försöka göra mig en uppfattning om Västerbyn och Danielshage.

Hur har byn befolkats och av vilka? Vad har varit den huvudsakliga sysselsättningen? Vad gör man idag? Vad har Stjärnsund betytt osv?

 

Av den anledningen har jag börjat med Olle Westman som jag har gjort en första intervju med.

Kanske skulle presentera mig också. Jag heter Jan Eriksson och har funnits i Danielshage sedan 1986. Jag och min fru Ullabritt Andreasson kom hit maj månad 1986 efter ett idogt letande efter ett fritidsställe. Jag kommer ihåg, att vi vid nedfarten till hagen sa "här är det" och vi har inte ångrat oss sen dess.

Jag själv är bördig från Torsåker och Lumsheden, Ullabritt från Luleå. Nu har vi varit här så pass länge att vi känner oss tillhöriga byggden. Därav intresset för att utforska och bevara.

Lite efterforskningar har jag gjort genom att dels läsa "Bruksliv. axplock ur Stjärnsunds 1900-talshistoria"  av Helena Kåks. Den kom ut 1997.

Jag har också läst igenom Erik Westlund skrifter "Rörga Rediviva:en bok om Österbyn,Rörshyttan,Hälsingbo och Kallbäck" samt "Bybok:en bok om Västerbyn i Husby socken Dalarne". Men båda dom skrifterna handlar mer om vilka som har bebott dom olika gårdarna. Dom skrifterna är från 1986-88.

Jag har tänkt att dessa intervjuer med lite tilläggande brödtext från min sida skall finnas att läsa på den hemsida som heter: "www.danielshage.se". Under sidan där är denna sida med namnet:"västerbyn-danielshage". I övrigt handlar den sidan om vårt boende här i trakten. Naturligtvis skall det finnas möjligheter att kontakta mig om det finns felaktigheter på sidan, eller om det är någon som vill lägga till information. Sidan skall vara en levande utforskande samlingsplats.

 

Idag den 28 okt.2018 gjorde jag mitt andra hembesökoch det blev till Kalle

Ägsback. Blev dock ingen intervju idag. Kalle ville få mer tid på sig att tänka och förbereda sig. Jag fick dock låna två band med inspelningar av Kalle, Daniels Olle

och Nygårds_Olle.